Wednesday, 16 March 2011

Antara Mak dan Girlfriend

Ok hari ni adalah lebih serious.


Bangun tidur, scroll FB dan jumpa post ni kat link I Love Islam.
 

Aku lebih mengagumi lelaki yang sentiasa berbuat baik dengan mak dia. Aku lebih mengagumi lelaki yang bila aku tanya,

KAU NAK BUAT APA LEPAS KERJA NI?

AKU NAK KERJA, KUMPUL DUET DAN BALAS JASA MAK BAPAK AKU.


Instead of ,

AKU NAK KUMPUL DUET NAK KAWEN NGAN AWEK AKU AH WEH.


Sebab kadang kadang kalau tengok, lelaki lebih meng - agungkan girlfriend dari mak sendiri. Which is, sebenarnya bukan ciri ciri lelaki yang baik pun sebab girlfriend bukan dah jadi family, tapi mak kau adalah darah daging kau yang mengandung susah payah 9 bulan untuk kau. Jaga kau, bagi makan kau, ambik tahu pasal kau, yang bagi duet kat kau bila kau susah. Tapi kau senang senang pakai duet tu belanja girlfriend kau.


And the saddest part is, kau tak pernah langsung bagi hadiah apa apa untuk mak kau, macam kau bagi kat girlfriend kau. Macam kau sanggup pakai ptptn kau, tak makan ikat perut, semata mata untuk konon konon buat the best untuk girlfriend kau. Sanggup berhabis masa bercakap dengan girlfriend dalam phone, dapat gaji terus belanja girlfriend itu ini, bawak pergi jalan jalan. Berjanji kumpul duet banyak banyak untuk kahwin dengan girlfriend kau. Bersusah payah, wah aku lah lelaki paling sweet di dunia. Semua untuk girlfriend kau.Tapi pernah terdetik untuk bagi semua tu kat mak kau?


Perempuan yang paling mula mula cium kau, dan menyayangi kau sepenuh hati. Sampai satu masa bahagia macam mana pun kau satu hari nanti, takkan ada perempuan lain yang dapat sayang kau sekuat mak kau jaga dan sayang kau dari kecik.


Tuhan bagi perempuan dengan hati yang lembut, tak tau membenci lelaki yang betul betul dia sayang walau macam mana jahat pun lelaki tu kat dia. Maka lelaki, tolong jangan pertikaikan perempuan adalah jiwang, cepat tersentuh, cepat terasa, selalu menangis, cepat kesian.


Sebab Tuhan Maha Besar, Dia ciptakan setiap perempuan itu akan menjadi MAK, suatu hari nanti. 
 
p/s : mama..sy sayang mama.....

No comments: